Kuo maitinti čiurlį?

2018-07-17
Pagalba gyvūnams

Ką daryti radus sužeistą čiurlį, pirmiausia skaitykite čia.

Čiurliai yra griežti vabzdžialesiai ir turi būti maitinami tik vabzdžiais. 

SVARBU. NIEKADA nemaitinkite čiurlių duona, kiaušiniais, pienu, mėsa, šunų ar kačių konservais. Čiurliai yra griežti vabždžialesiai – maitinami bet kokiu kitu maistu jie žus arba tinkamai neišsivystys.

Čiurlių maitinimui geriausiai tinka maži šaldyti svirpliai. Vienam čiurlio jaunikliui 4 savaitėms išmaitinti reikės apie 500 gramų svirplių.

Kur rasti šaldytų svirplių?

Didelį kiekį svirplių galima įsigyti iš svirplių fermų ir pagal skelbimus internete (paieškoje įrašykite: šaldyti svirpliai). Mažesnius kiekius galima įsigyti egzotinių gyvūnų parduotuvėse.

Kaip paruošti svirplius maitinimui?
  1. Prieš kiekvieną maitinimą atšildykite tik reikiamą svirplių kiekį, o likusius laikykite šaldymo kameroje.
  2. Kol svirpliai dar neatšilo, nuimkite jų kojas ir galvas.
  3. Vabzdžius atšildykite po tekančiu vandeniu. Nusausinkite ant popierinės servetėlės ir sumaitinkite čiurliui.
  4. Nesumaitintus svirplius išmeskite – jie labai greitai sugenda. Pajuodę svirpliai jau netinka paukščių maitinimui.
Kiti vabzdžiai tinkami čiurlių maitinimui:
Mažos milčiaus lervos (Tenebrio molitor).

Prieš maitinant milčiais, sutraiškyti jų galvutes, kadangi jos paukščių sunkiai virškinamos. Sumaitinti apie 20 milčių lervų per vieną maitinimą (jaunikliams mažiau). Maitinti 6-8 kartus per dieną. Milčiai neturi būti pagrindinis maistas, kuriuo maitinami čiurliai! Milčiuose yra mažai kalcio, o kalcis yra būtinas, kad augančio paukščio kaulai susiformuotų sveiki. Maitinti tik mažais arba baltais (šviežiai išsinėrusiais) milčiais, kurių chitinas (kūno danga) dar plonas.

Sodo vabzdžiai.

Tinka žiogai, amarai, maži vabalai, maži vorai, įvairios musės ir kiti vabzdžiai (bet ne bitės, širšės ir kiti spalvoti vabzdžiai). Vabzdžius galima surinkti purtant krūmų šakas virš švaraus kibiro. Vabzdžius sutraiškyti į mažą kamuoliuką ir tuomet sumaitinti čiurliui. Surinkti ddelį kiekį vabzdžių tokiu būdu sudėtinga ir tam reikia daug laiko. Tokiu būdu surinkti visą čiurliuko išmaitinimui reikalingą vabzdžių kiekį yra labai sudėtinga.

Bičių tranų lervos.

Tai labai maistingas maistas. Jei pažįstate bitininką, kreipkitės į jį.

Kiek maitinti ?

Čiurlius reikia maitinti 6 kartus per dieną maždaug kas 2 valandas  – nuo 8 val. ryto iki 21 val. vakaro. Naktį čiurlių maitinti nereikia. Pačio pirmo maitinimo metu sumaitinkite čiurliui 2-4 svirplius. Vabzdžių kiekį reikia palaipsniui didinti iki 8-10 ir daugiau svirplių. Reikiamą vabzdžių kiekį nustatykite pagal čiurlio ir vabzdžių svorį.

Vadinasi, 38 gramus sveriačiam čiurliui vieno maitinimo metu reikia sumaitinti maždaug 3 gramus svirplių. Orientacijai: 3 gramai tai apie 8-10 vnt. 2 cm ilgio svirplių. Sumaitinę 3-4 vabzdžius čiurliui palei snapą čiurliui pateikite lašelį vandens iš pipetės. Čiurlius reikia sverti kiekvieną dieną ir pasižymėti kaip kinta jų svoris. Jeigu svoris krenta čiurliukus reikia maitinti dažniau.

Maitinimui reikalingi įrankiai
  1. Švari servetėlė čiurliui prilaikyti maitinimo metu
  2. Pincetas bukais galais
  3. Indelis su vandeniu
  4. Priemonė pirštams dezinfekuoti
  5. Indelis su vabzdžiais

Prieš maitinant čiurlį, nusiplaukite rankas. Maitinant čiurlį reikia jį prilaikyti švaria servetėle, kad nesutepti jo plunksnų. Labai svarbu išlaikyti čiurlio plunksnas švarias ir neaplūžinėjusias, nuo to priklausys čiurlio išgyvenimas gamtoje.

Kaip maitinti čiurlį?

Čiurlio jauniklio maitinimas

Nelaisvėje čiurliai nelesa patys, kadangi gamtoje maistą gaudo tik skraidydami ore. Todėl juos reikia maitinti rankomis. Čiurliukų jaunikliai kartais patys “ryja” pirštus, todėl juos galima maitinti ir švariomis rankomis be pinceto.

Suaugusio čiurlio maitinimas

Maitinti suagusį čiurlį yra sudėtingiau, tačiau turint kantrybės to tikrai galima išmokti! Norint pamaitinti čiurlį nelaisvėje reikia išmokti atsargiai atidaryti jo snapą. Čiurlio snapas yra labai minkštas ir trapus, todėl reikia ypatingo atsargumo.

Lengviausias būdas atidaryti snapą – švelniai patempiant už po smakru esančių plunksnų.

Sudėtingesnis būdas – atsargiai praverti snapą nagu (žiūrėkite video žemiau).

Maitinant čiurlį rekomenduojama laikyti jį su servetėle, kad nesutepti paukščio plunksnų. Be to, taip lengviau prilaikyti spurdančius čiurlius. Rekomenduojama naudoti antpirštį, kad į čiurlio burną maitinimo metu nuo rankų nepatektų bakterijų.

Vitaminai

Slaugant čiurlį ilgesnį laiką kartu su vabzdžiais reikia duoti kalcio ir vitaminų papildo (pvz. Nutrobal, Nekton-S miltelių pavidalo vitaminų). Normaliam augančio jauniklio vystymuisi nelaisvėje vitaminai yra būtini. Vitaminus duoti 1 kartą per dieną (pabarstyti žiupsnelį ant vienos šaldytų vabzdžių porcijos).

SVARBU! B grupės vitaminai yra labai svarbūs besivystančio čiurlio organizmui. Kritinis B grupės vitaminų trūkumas sukelia neurologinius simptomus (užsiverčia čiurliuko galva, prasideda traukuliai). Maitinant vien šaldytais svirpliais čiurlys negaus pakankamai vitaminų B – šaldymo metu B grupės vitaminai suyra.

Kartą per 2 dienas 3-4 šaldytus svirplius prisotinkite po 0,05ml injekcinio vitaminų B komplekso, įšvirkšdami skystus vitaminus į svirplių kūną.

Alternatyvus būdas – įsigyti specialius paukščiams skirtus B grupės vitaminus, lašinamus į vandenį. Paruošus pagal instrukciją, vandeniu su vitaminais girdyti čiurliuką dienos eigoje maitinimo metu.

Kas atsitinka, čiurlius maitinant netinkamu maistu?

Tekstas © Viktorija Neliubina

Viršelio nuotrauka © Vilius Paškevičius